Minister Nurmohamed brengt bezoek aan Lalfarms N.V. te Commewijne

Minister Nurmohamed brengt bezoek aan Lalfarms N.V. te Commewijne

22-03-2021

Minister Riad Nurmohamed bracht een oriëntatiebezoek aan Lalfarms N.V in het district Commewijne. Het fruitteeltbedrijf dat zich volledig richt op het exporteren van kersen is een ISO- en BIO gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan internationale standaarden om te kunnen exporteren naar Europa. Het motief om de bewindsman uit te nodigen was het feit dat de toegangsweg waar het bedrijf is gevestigd, in een deplorabele staat verkeert. De slechte conditie van de weg vormt voor enorme stagnatie bij het transporteren van producten voor de export. De OW-topman nam de situatie op vrijdag 19 maart 2021 persoonlijk waar.

Lalfarms N.V. deed een dringend beroep op minister Nurmohamed om de weg, indien mogelijk, binnen afzienbare tijd te rehabiliteren. De bewindsman gaf na de oriëntatie te kennen dat de situatie ernstig en totaal niet motiverend is voor een exportbedrijf. Derhalve is terstond besloten dat de weg een grondige onderhoudsbeurt krijgt, zodat de export minder of geen schade ondervindt. Verder voegde de OW-minister aan toe dat investeren in de export van eminent belang is. De leiding van Lalfarms N.V. stelde de komst van de minister zeer op prijs. Er werd daarom gebruik gemaakt van de gelegenheid door een voorstel te doen om de overtollige ambtenaren anders in te zetten. De vraag naar kersen is in het buitenland erg groot en het fruitteeltbedrijf kan haast niet voldoen aan de hoeveelheid aan productie, vandaar dat een uitbereiding serieus wordt overwogen.

Echter vindt  de OW-minister de transformatie van ambtenaar naar een medewerker in de private sector, met behoud van alle voorzieningen een goed idee. Hij gaf ook aan dat zo een omzetting een pluspunt zou zijn voor de ambtenaar die een inkomensvoordeel kan hebben van 10 tot 25%. Het desbetreffende bedrijf is reeds van plan om uit te breiden door meer arbeiders aan te trekken. Ook is er van gedachten gewisseld over medewerkers die overgeplaatst wensen te worden naar zo een productiebedrijf. “De speerpunten van deze regering zijn onder meer het creëren van werkgelegenheid, het verder ontwikkelen van de agrarische sector en het vergroten van valuta-inkomsten voor Suriname. Deze kernpunten komen overeen met die van Lalfarms N.V.” aldus manager Sushant Rambali van het fruitteeltbedrijf in het district Commewijne. Minister Nurmohamed was erg ingenomen met de warme ontvangst en wenste het bedrijf alle succes toe.