Minister Riad  Nurmohammed stelt prioriteiten wegens bezuinigingsplan

Minister Riad Nurmohammed stelt prioriteiten wegens bezuinigingsplan

11-01-2021

De staat Suriname heeft in de afgelopen jaren leningen gesloten om grote projecten uit te voeren. Deze schulden lopen op en zijn bij elkaar al ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollars. Het deerlijke is dat de wegen binnen deze projecten niet zijn afgerond; heel veel werkzaamheden zijn stopgezet. Het ministerie zal in dit kader een bezuinigingsplan uitvoeren omdat zij niet in staat is om de vele schulden te betalen.
“Wij hebben gevraagd aan ondernemers die bezig zijn met projecten om op een laag pitje door te gaan totdat ik de evaluatie op het veld heb gemaakt”, zegt minister Nurmohamed. De bewindsman inventariseert samen met zijn staf de wegen die dringend aangepakt moeten worden.

De financiële crisis vindt zijn grondslag in het beleid van de vorige regering. Als land kunnen wij hierdoor niets aflossen. Dit resulteert onder meer in de stijging van prijzen. Dit noopt de minister om zorgvuldig de wegen uit te kiezen die urgente aanpak behoeven. Minister Nurmohammed heeft Paramaribo, Wanica, Commewijne en Para reeds bezocht. Marowijne, Saramacca, Coronie en Nickerie volgen.

Wegen worden als urgent aangemerkt indien die een verbindingsweg is. Ook gaat het om sociaal zwakke buurten, waar de concentratie aan mensen en verkeer groot is, waar er scholen zijn en de route voor de brandweer en ambulance. “Ik kom met een nieuwe voorstel, dat is bepaalde wegen toch te verharden ondanks stopzetting en als de regering zegt dat er ruimte bestaat deze aan te pakken dan gaat het voorstel door, maar als de regering zegt dat de ruimte er niet is gaan we de projecten moeten afsluiten zoals dat bij het baggerproject is gedaan” legt de minister de situatie uit.

Op dit moment heeft onderwijs, gezondheidszorg en woningnood de hoogste aandacht van de regering. “Waar ik kan besparen zal ik dat zeker doen”, aldus de bewindsman.