MINISTER NURMOHAMED LEGT BIJZONDERE BEZOEKEN AF IN NEDERLAND

06-09-2021

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) vertoeft momenteel in Nederland en heeft ondertussen enkele belangrijke bezoeken afgelegd. Zo bracht de bewindsman een bezoek aan de Technische Universiteit (TU) Delft ter kennismaking met studentenverenigingen en heeft geluisterd naar de issues van de Surinaamse studenten. Deze studerende jongeren hebben twee presentaties gehouden voor de OW-minister, waarna de minister kennis mocht maken met het bestuur van TU Delft. Vervolgens presenteerde de OW-topman het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk en het beleid van het ministerie van Openbare Werken in Suriname. De studenten hielden bij dit bijzondere moment hun vragen en issues voor aan de minister die op zijn beurt onmiddellijk werk van maakte door spoedig acties te ondernemen. Hij gaf aan niet alleen contact te zullen opnemen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), maar ook andere ministers in Suriname om de problemen van de Surinaamse studenten in Nederland op te pakken.

Minister Riad Nurmohamed maakte nuttig gebruik van de gelegenheid door het hoofdkantoor van de Koninklijke Boskalis Westminster N.V. in Papendrecht aan te doen. Het Nederlandse baggerbedrijf dat heel binnenkort start met het uitbaggeren van de Surinamerivier liet de Surinaamse OW-minister kennismaken met haar staf. Tijdens deze speciale gelegenheid werd een uitgebreide presentatie gehouden voor de Surinaamse minister met alle nodige informatie rakende het uitbaggeren van de vaargeul van Surinamerivier. De voorbereidingswerkzaamheden waarbij dieptemetingen worden uitgevoerd zijn in volle gang.

OW-minister Nurmohamed heeft op een ander moment met ongeveer 10 stakeholders uit het bedrijfsleven in Nederland van gedachten te gewisseld. Het gaat bij deze om enkele Bouw- en Vakverenigingen en Bouw Coöperaties uit de private sector die de Surinaamse minister hebben ontvangen. Maxime Verhagen, gewezen vicepremier van Nederland, nu topman bij de Vereniging van Bouw- en Infrabedrijven, Bouwend Nederland, heeft als eerste stakeholder de OW-minister ontvangen. Echter zijn er meerdere gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt met gigantische ondernemingen als Bouwen met Staal, Bouwen en Cement, Bouw Coöperaties en de vereniging die zich bezig houdt met Registers voor Constructeurs. Zo zijn er afspraken gemaakt, maar ook de eerste kenniszaken zijn reeds uitgewisseld tussen de vereniging en de minister. Aan de orde kwamen ook afspraken over de eerste trainingen en het verlenen van juridische assistentie vanuit Nederland om de wetgeving en training aan te passen. Verder heeft de minister ook nog plannen om investeerders te spreken die mee moeten participeren aan de internationale calls.

Minister Riad Nurmohamed legde ook een bijzonder bezoek af aan de Technische Universiteit Delft. De bewindsman had daar een topontmoeting met enkele oude collega’s, onder andere professor Hans Welleman, coördinator civiele techniek bij TU Delft. De OW-minister laat optekenen dat hij  een goede understanding heeft gehad met de professor over stage- en afstudeerplekken bij het ministerie van Openbare Werken, maar ook bij de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS). Verder zijn er ook gesprekken gevoerd over het stroomlijnen van bachelor programma’s bij de Universiteit van Suriname en het in de gaten houden daarvan, maar ook als studenten moeten worden opgeleid. Stafleden van het ministerie van Openbare Werken krijgen een speciale mogelijkheid aangeboden voor een periode van drie tot zes maanden, om onder meer een onderzoek te doen op de TU Delft, dat zou eventueel ook gearrangeerd kunnen worden.