MINISTER NURMOHAMED RONDT WERKBEZOEKEN AF IN NEDERLAND

MINISTER NURMOHAMED RONDT WERKBEZOEKEN AF IN NEDERLAND

13-09-2021

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft op uitnodiging van de presidentiele delegatie tijdens het werkbezoek in Nederland meegedaan aan de tour in de Rotterdamse Haven. De OW-bewindsman heeft tijdens deze rondvaart de waterbouwkundige werken, het waterbeheer en het beheer van de havens in deze rivier waargenomen. Ter afsluiting van zijn werkbezoek deed de Surinaamse minister van Openbare Werken het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer aan.

Minister Nurmohamed stelt dat de rivier niet alleen continu wordt uitgebaggerd, maar steeds nieuwe eilanden worden bijgezet rondom het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Ook de wijze van het innen van gelden is breedvoerig bekeken. De OW-minister was bijzonder onder de indruk van de gigantische bedrijvigheid op dit havencomplex. De rivier om de haven kan worden beschouwd als een “Mall” omringd door water, waarbij alle in de haven gevestigde bedrijven over een aanmeersteiger beschikken en betalen om het hele systeem te onderhouden. Dit betekent dat de inkomsten op deze manier terugkomen naar de haven. Deze haventour heeft als uitkomst dat de OW-topman in contact blijft met de directeur van de Rotterdamse Haven samen met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) van Suriname om het model te bestuderen. De kans is groot dat deze werkwijze in Suriname zal worden toegepast.

Vermeldenswaard is dat minister Nurmohamed ter afsluiting een beleefdheidsbezoek bracht aan het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer in Nederland. De OW-bewindsman is bij dit ministerie ontvangen door de directeur van het departement en zijn topstaf. De aangewezen Surinaamse vocalpoint schoof eveneens aan bij het onderhoud. Het betrof een bezoek waarbij naast het kennismaken gesprekken zijn gevoerd en enkele beleidsafspraken zijn gemaakt. Enkele daarvan zijn de uitwisseling van capaciteitsopbouw documenten, de ondersteuning van wet en regelgeving aanpassingen en voornamelijk de onderhoudsprogramma’s zoals dat in Nederland wordt uitgevoerd met het infrastructurele onderhoud. Dit was het eerste werkbezoek van de OW-minister aan Nederland vanaf zijn aantreden in juli 2020. De laatste werkdag was op vrijdag 10 september, op zaterdag 11 september 2021 reisde de bewindsman terug naar Suriname.