OW-minister brengt veldbezoek aan ressort Pontbuiten

OW-minister brengt veldbezoek aan ressort Pontbuiten

15-05-2021

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) bracht een veldbezoek aan de onder water liggende woonwijken in het ressort Pontbuiten en de omliggende gebieden. Tijdens de oriƫntatieronde op vrijdag 14 mei 2021 nam de bewindsman de erbarmelijke situatie in het gebied waar er werd overrompeld met het beeld. Bewoners van dit ressort hebben jaren aan de bel getrokken en naar hulp gevraagd, maar een gedegen oplossing is echter uitgebleven. De minister heeft buurtbewoners gesproken en ook aangehoord.

Door de hevige regenbuien hebben veel gebieden over het hele land te kampen met wateroverlast, maar de situatie in het ressort Pontbuiten en omgeving ziet er heel intens uit. Volgens de OW-topman zag dit gebied er nooit zo uit, maar door de enorme neerslag van de afgelopen weken is het kinderrijke buurt Winti Waiproject ernstig getroffen. De regering heeft groen licht gegeven voor het ophalen van de lozingen en de kanalen in de woonbuurten en de omliggende gebieden. De wegen in het project liggen erg laag, waardoor die gauw blank komen te staan, zodra de lozingen en de kanalen het overtollige water niet meer aankunnen.

Minister Nurmohamed heeft ook kennis genomen van het feit dat er duidelijk sprake is van enorme verstoppingen. Duikers of buizen in verschillende afmetingen zijn kapot, maar wat ook geconstateerd is zijn inritten die niet voorzien zijn van duikers, maar lozingen gewoon dicht zijn gevuld. De bewindsman geeft verder aan dat het water dat blijft liggen, door de komst van een pompgemaal afgevoerd zou moeten worden. De enige oplossingen voor dit moment zijn de goten uitpompen en uitdiepen. Het ministerie van OW zal in eigen beheer een pompgemaal installeren om dit gigantische ontwateringsvraagstuk op te lossen.

Districtscommissaris (DC) Fulgence Javinde van Paramaribo Zuid-West die de OW-minister vergezelde, raakte ook versteld van de algehele toestand in het ressort. De rr-leden zullen samen met de plaatselijke buurtbewoners afspraken moeten maken om zorgvuldiger om te gaan met voornamelijk zwerfafval. Binnenkort zullen ook duikers die niet voldoen aan de wettelijke eisen, opgegraven worden. Voor de schoolgaande kinderen wordt gekeken naar oplossingen. De DC gaat ook in gesprek met de winkeliers in de omgeving om vuilnisbakken te plaatsten, zodat er geen afval wordt gegooid in de goten. Hij verzoekt de samenleving om het huisvuil niet op de bermen te laten staan, dat uiteindelijk in de goten terecht komt.