UNDP EN EU SCHENKEN APPARATUUR EN VOERTUIGEN AAN OPENBARE WERKEN

UNDP EN EU SCHENKEN APPARATUUR EN VOERTUIGEN AAN OPENBARE WERKEN

30-07-2021

Afdeling Waterloopkundige Dienst (WLA) van het ministerie van Openbare werken (OW) heeft diverse apparatuur en logistieke middelen ontvangen van de Europese Unie (EU) en de United Nations Development Programme (UNDP). De donatie werd gedaan in het kader van het Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project en overhandigd op dinsdag 27 juli 2021.

De Waterloopkundige Dienst (WLA) houdt zich bezig met het onderzoek om de Surinaamse wateren te beheren, beheersen en beschermen door middel van datacollectie. In de afgelopen jaren worden zowel kwantiteit en kwaliteitsdata van het water verzameld in geheel Suriname.

Echter heeft afdeling WLA de laatste jaren te kampen gehad met sterkverouderde/kapotte instrumenten en apparatuur om data te kunnen verzamelen. Het Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project houdt in de weerbaarheid opbouwen via een geïntegreerd waterbeheer, duurzaam gebruik en beheer van het kust-ecosysteem. De Waterloopkundige Dienst (WLA) heeft geparticipeerd in de OACPS Intra-ACP GCCA+ programme, de 2e Regionale Meeting waaraan meer dan 75 participanten van verschillende ACP-landen deelnamen. Uit het GCCA+ fase-2 zullen 9 observatiestations en 23 waterdruksensoren geheractiveerd worden. 

De instrumenten zullen met name gebruikt worden voor waterstandopnamen in zoet- en zoutwatergebieden en afgelegen plaatsen en de mogelijkheid om datacollectie via de werkplek te kunnen downloaden. De schenking heeft een waarde van meer dan US$ 500.000. Minister Riad Nurmohamed heeft de afdeling opgeroepen om agressief mee te doen aan Internationale calls, zodat wanneer de lokale begroting geen middelen vrij kan maken voor het onderhoud van het apparatuur, deze Internationale calls kunnen inkomen. De gebouwen van WLA en de Meteorologische Dienst verkeren in een slechte staat. Deze zullen dit jaar verplicht aangepakt en afgerond worden. Klimaat en wateroverlast zijn heel belangrijk, vandaar de bewindsman een beroep zal doen op de Universiteit om een handje mee te helpen. Het doel van dit alles is om de beste data te presenteren aan de regering en de gemeenschap.